Menu

salon kominkowy 2

http://kominki-tuszewski.pl/modules/mod_image_show_gk4/cache/Do_Strony.foto-podstrona.SLIM - podstrona FOTO3gk-is-682.pnglink

AUTORYZOWANY PARTNER:

Content

Breadcrumb

Piece akumulacyjne z piecem chlebowym

Piece akumulacyjne

Jego zaletami są maksymalna efektywność spalania drewna oraz zdolność kumulacji wytworzonej energii cieplnej znacznie większa niż w kominku grzewczym. Piec kumulacyjny zbudowany jest z trzech podstawowych elementów: paleniska, masy akumulacyjnej i obudowy. Wszystkie elementy pozostają w związku z sobą, lecz są niezależne od siebie. Ten sposób budowy sprawia, że nie jesteśmy w zasadzie ograniczeni, co do bryły naszego pieca, dzięki czemu projektanci mogą popuścić wodzy fantazji indywidualizując projekty. Stosuje się paleniska szamotowe lub żeliwno - szamotowe, które zapewniają optymalne i całkowite spalanie drewna, uzyskując wysoką temperaturę na wyjściu spalin.

Dzięki temu jest możliwe nagrzanie kilkuset kilogramowej masy kumulacyjnej, którą tworzą kanały wykonane z cegieł i płyt szamotowych lub gotowych modułów ceramicznych o wysokiej gęstości (KMS lub CMA). Wielkość masy akumulacyjnej powiązana jest z rozmiarem paleniska i dobierana według prawideł rzemiosła zduńskiego, przyjmuje się, że na 1 kg suchego drewna przypada ok. 60 - 80 kg masy akumulacyjnej. Skuteczność masy w odzyskiwaniu ciepła, pokazuje spadek temperatury spalin z 800÷1000 ºC, na wyjściu z paleniska, do 140÷180 ºC przy wejściu do komina. Wewnątrz pieca znajduje się zamknięte powietrze, które przenosi ciepło z masy na obudowę. Obudowy wykonane są z materiałów ceramicznych dobrze przewodzących ciepło, takich jak kafle piecowe lub odlewane płyty akumulacyjne. W piecach paleniska mają drzwi wogóle pozbawione wizji ognia lub posiadają taką szybę, która umożliwia jedynie obserwację tego, co dzieje się wewnątrz. Szyby są mniejszych rozmiarów niż w kominkach, aby zminimalizować emisję ciepła i zakumulować go. Piec akumulacyjny ma doskonałą charakterystykę cieplną. Pomimo wytworzenia dużych ilości ciepła z jednego załadunku drewna, oddaje je w sposób ciągły przez następne kilkanaście do dwudziestu kilku godzin. Dzięki temu nie musimy stale podkładać do paleniska, by mieć ciepło, a także nie jesteśmy narażeni na duże wahania temperatur w pomieszczeniu.


Piece konwekcyjne


Powietrze z pomieszczenia opływa wkład grzewczy i metalowy radiator i wraca do pomieszczenia poprzez kanały i kratki wentylacyjne. Moc grzewcza jest odczuwalna szybko i bezpośrednio. Piec konwekcyjny wytwarza duże moce grzewcze w krótkim czasie. Komora grzewcza, podobnie jak metalowe radiatory, przez które prowadzone są gazy opałowe w celu "schłodzenia", stoją swobodnie we wnętrzu pieca. Chłodniejsze powietrze z pomieszczenia wpływa u dołu pieca i ogrzewa się o powierzchnie grzewcze. Tak ogrzane powietrze wydostaje się do pomieszczeń przez kanały i kratki wentylacyjne. Piec konwekcyjny oddaje ciepło już po kilku minutach od rozpalenia, szybciej się jednak schładza.


Piece typu hypokausta


W piecu, w czasach rzymskich, zwanym hypokaustą ciepło promieniuje z dużych powierzchni ścian. Niewątpliwą zaletą hypokausty jest to, że daje ona bardzo duże możliwości zabudowy. Piec tego typu jest to jedna duża lub system połączonych komór cieplnych znajdujących się w pomieszczeniach przyległych lub na wyższych kondygnacjach. Piece tego typu są piecami akumulacyjnymi o mocno rozbudowanej powierzchni ścian obudowy tworzących komory grzewcze pieca. Komora grzewcza pieca pozostaje zamknięta (nie posiada kratek wywiewnych), a powietrze krąży kanałami powietrznym wewnątrz pieca. Do budowy hypokausty stosuje się paleniska piecowe o dużej mocy. Dla uzyskania dużej ilości ciepła stosuje się masę akumulacyjną lub radiatory. Komora hypokausty wykonana jest z materiałów ceramicznych dobrze przewodzących ciepło, jak kafle, płyty szamotowe lub akumulacyjne.

Szybki Kontakt

kontakt-szybkiKOMINKI TUSZEWSKI
JONATAN TUSZEWSKI


ul. Adama Mickiewicza 3
66-470 Kostrzyn nad Odrą

tel. kom. 690 667 127 

biuro@kominki-tuszewski.pl

fb icon

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook